3D-printeren: Slutten på overproduksjon?

Den tradisjonelle printeren har (iallfall for den yngre garde) begynt å bevege seg ut av hjemmet. Vi har tilgang på printere på skole og arbeidsplasser og er dermed ikke lenger like avhengige av å ha egne. Siden sin første omtale har 3D-printeren vært et «hot-topic». Det var den revolusjonerende teknologien printerbransjen trengte. For den tradisjonelle printeren var på vei ut av hjemmet – og det er den nok fortsatt. 3D-printeren derimot, den er kommet for å bli!

I dette innlegget skal vi blant annet gå gjennom hva 3D-printing er, hvordan teknologien blir brukt allerede, hvordan den kan påvirke en fremtidig verden og hvordan den kan snu varehandelbransjen på hodet.

Hva er 3D-printing?

Teknologien har skapt muligheten til å produsere (nesten) alt, (nesten) overalt. Vi ser at det blir 3D-printet mye allerede, blant annet proteser, tenner, hus, sykler, kjøtt og våpen. Sjekk ut denne linken for å se flere kule ting man kan lage med 3D-printere!

Teknologien har banet vei for en ny form for additiv produksjon, der maskineriet ved hjelp av modeller/oppskrifter lagvis produserer tredimensjonale objekter. Dette går i fra den tradisjonelle produksjonen ved at de tidligere har vært avhengige av spesialdesignet maskineri og teknologi for hvert enkelt (enkeltdel i) produkt som skal lages. Med en 3D-printer har du et langt mer anvendelig verktøy, som kan produsere (nesten) alt, ved hjelp av en modell for objektet som skal produseres. Les mer om hvordan 3D-printere fungerer her.

Hvordan brukes 3D-printing i dag?

Vi ser at blant annet den amerikanske marinen har investert i 3D-printere. I dag produserer de for eksempel små u-båter. Disse u-båtene kan fremstilles på omtrent fire uker. For at de skulle få tak i en tilsvarende u-båt, før de hadde 3D-printere, ville det ha tatt omtrent fem måneder. Det amerikanske forsvaret produserer også droner og deler til jetmotorer og jagerfly. Les mer om det amerikanske forsvarets bruk av 3D-printere her.

Dette er ikke det amerikanske forsvarets 3D-printede u-båt, kun ment for å illustrere (bildet er hentet fra www.unsplash.com)

Vi ser også at det svarte våpenmarkedet i Europa har fått nye aktører. Det produseres nemlig våpen i kjellere over hele Europa, som selges både over nett og på gata. Legger ved en spennende kort-dokumentar om dette hvis du er interessert i å finne ut mer om hvordan 3D-printerne kan brukes (på en veldig skummel måte).

Informasjon som dette kan vekke bekymring og konspirasjonsteoretikeren i oss alle, for hva skjer egentlig når alle får tilgang på en 3D-printer?

Nå skal vi riktignok fokusere på mulighetene, truslene og konsekvensene det kan by på for næringslivet, spesielt i Norge.

Hvordan ser en fremtid med 3D-printere ut?

Det er flere av de større «verdensmaktene» innenfor netthandel som har investert i teknologien. Amazon er en av dem. De har nå en egen nettbutikk der de kun tilbyr 3D-printede produkter.
Det kan spekuleres i om 3D-printere vil forbigå den tradisjonelle produksjonen i produksjonshastighet, og på noen områder gjør de det allerede. Videre kan man så spekulere i om det i fremtiden vil bli mulig å drive en “on-demand” basert produksjon, altså at man ikke produserer noe før man får inn bestilling på det. På den måten vil man minske behovet for store lagere, og overproduksjon vil i teorien ikke eksistere. Hvis så et selskap som Amazon, som har ressursene til det, etablerer 3D-print produksjon i alle landene de opererer i, vil man heller ikke behøve å transportere produktene jorden rundt tre ganger før de kommer frem til kunden. Logistikken til Amazon vil bli langt billigere, og for kunden kan pris, leveringstid og fraktkostnad også minske.

Hvordan dette kan påvirke det norske næringslivet

For de norske bedriftene er dette en trussel som burde tas på alvor. 3D-printing er nemlig en potensielt forstyrrende teknologi på mange måter. La meg konstruere et eksempel for å illustrere: Jeg skal kjøpe skruer på nett. Jeg vet akkurat hva jeg trenger. Jeg kan kjøpe skruer fra for eksempel biltema.no eller clasohlson.com. Hva så om det dukket opp en ny aktør som tilbyr «on-demand» produserte skruer av ypperste kvalitet, til en minst like billig pris som Biltema eller Clas Ohlson? Sett at ikke Biltema eller Clas Ohlson utvikler egne tilbud vil vel «on-demand» produktet være et bedre tilbud gjennom mindre miljøkonsekvenser og bedre pris? Hva så om Biltema og Clas Ohlson viser seg å være tomme på lageret for disse skruene?

Det er tilsynelatende kritisk at det norske næringslivet tilpasser seg 3D-print-produksjon for å holde tritt med store bedrifter fra utlandet, som gjennom den konstante globaliseringen av verden får lettere mulighet til å ta del i det norske næringslivet. Det er nemlig ikke bare en trussel, men også en stor mulighet. 3D-printere er tross alt ikke reservert Amazon, Google og det amerikanske forsvaret. Det er en kake alle kan (og bør?) ta sitt stykke av.

Hvordan resten av næringslivet blir påvirket?

Det er ikke bare varehandlerne som kan trues av den revolusjonerende teknologien, men også de fleste underleverandørene og partnerne deres. I en verden der produkter blir fremstilt «on-demand» vil behovet for lagere der de ligger på vent til de blir bestilt minske. Transportbehovet vil minske. Det vil heller være behov for mindre (og flere) «fabrikker». Kanskje vil man også kunne fremstille innpakning gjennom 3D-printeren, og dermed ha en “ett-hus-produksjon”?
Kommer 3D-printeren til å snu hele varehandelbransjen på hodet?

Er 3D-printeren nøkkelen til slutten på overproduksjon?

For det norske næringslivet kan dette virke truende. Det er noe man blir nødt til å bli en del av. For verden er dette derimot fantastisk. Klimautslipp kan reduseres i svært stor grad. I en verden der alt blir 3D-printet «on-demand» eksisterer i teorien ikke overproduksjon. Transport og frakt vil i større grad foregå internt i landene, og vi vil i mindre grad være avhengige av gigantiske fraktskip og fly for å transportere varer og produkter på tvers av verden, bare for å sende dem tilbake for at de skal innpakkes og igjen sendes over landegrenser for å endelig nå frem til kunden. Det er med andre ord fare for at vi i fremtiden møter muligheter for å handle produkter produsert nærmere deg, med mindre klimaavtrykk. Det er det all grunn til å være redde for, for det skjer, og det er skummelt hvor bra det kan være for miljøet.

Hvordan 3D-print teknologien kan påvirke den digitale markedsføringen

Overgangen til 3D-printer-produksjon for bedriftene kan føre til at det blir fordelt større budsjett til markedsføring, ettersom mye av logistikk-kostnadene vil reduseres. I sin startsfase vil mest sannsynlig bedriftene sitte på en noe begrenset og lik teknologi, som kan føre til noe like grunnprodukter. Det vil dermed være svært viktig med god markedsføring, og gode markedsførere. Får kanskje markedsføreren en større rolle i fremtiden?

Hvis det så skulle komme til et punkt der gjennomsnittsnordmannen har tilgang på 3D-printer kan det føre til at den digitale markedsførerens rolle blir å markedsføre modeller over produkter. På den måten kan bedriftene beholde sin «verdi» gjennom å tilby sortimenter av modeller kundene kan bruke for å printe ut produktene i hjemmet.

Som det er i dag, er de mer avanserte 3D-printerne utenfor gjennomsnittsnordmannens budsjett. Det er mulig å få tak i printere som kan fremstille enkle objekter til en relativt billig penge, men det er svært begrenset hva disse er i stand til å fremstille. Vi får rett og slett vente i spenning på en videre utvikling av teknologien.

Kilder:

Amazons nettbutikk med 3D-printede produkter: https://www.cnet.com/news/amazon-launches-store-to-sell-3d-printed-products/

Bilde av ubåt: https://unsplash.com/photos/um3s-KxPX4Y

Det amerikanske forsvarets bruk av 3D-print-teknologi: https://3dprinting.com/military/3d-printing-uses-in-the-military/

Informasjon om 3D-printerens effekt for den digitale markedsføreren: http://alvomedia.com/3d-printing-help-digital-marketing/

Link til kule 3D-printede produkter: https://www.hongkiat.com/blog/3d-printings/

4 comments

 1. Godt å se at du er i gang med bloggen din, Jens! Jeg gleder meg til å følge med videre! Jeg vil anbefale deg å bruke en tittel som er mer konkret på innholdet og hvilke spørsmål du eventuelt besvarer i innlegget ditt. Undertitlene dine er gode og bidrar til struktur.

  1. Hei Marius! Jeg gleder meg til å fortsette å publisere innhold. Takk for fin tilbakemelding, jeg skal pønske forsøke å pønske ut en bedre tittel og ta det med meg videre. Jeg legger ut et nytt innlegg hvert øyeblikk, hvis du skulle få lyst til å ta en titt på det også.
   MVH Jens

 2. For en bloggstart, Jens! Kjempefint innlegg, hvor du virkelig går i dybden med god forklaring 🙂

  Jeg vil (i tillegg til kommentaren fra Marius) gi deg noen tips:

  – Det er veldig fint at du bruker kilder, men jeg vil gjerne se at du refererer i løpende tekst (bruke hyperlink). Da er det lettere å se at du benytter deg av kilder gjennom hele innlegget.
  – Veldig bra at du bruker Unsplash som kilde til bildet ditt, da vet du at du alltid opererer innenfor hva som gjelder opphavsrett. Men her er det fint med hyperlink til bildet. Linken du har lagt inn fungerer heller ikke, og en hyperlink vil gjøre det mer visuelt pent. Legg også gjerne inn flere bilder!
  – Supert med undersoverskrifter og god struktur – dette øker kvaliteten på innlegget ditt.
  – Kult at du har tatt med en Youtube-video, det går faktisk an å velge “Youtube” eller “Video” når du bygger innlegg, så du får opp selve videoen i innlegget. Det ville vært kult.

  Ellers veldig bra jobba 🙂 Gleder meg til å lese bloggen din videre!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *